خوراک آماده دام و طیور

2020/05/19 1427 بازدید

۱-کنسانتره چیست؟

بخشی از جیره دام می باشد که می تواند تولیدات وظرفیت ژنتیکی دام را به حداکثر برساند.که به صورت خوراکی آماده وکامل در اختیار دام قرار می گیرد.این خوراک ها باید دارای انرژی وپروتئین بالا وفیبر پایین باشند.

۲- مواد تشکیل دهنده کنسانتره با کیفیت چیست ؟

مواد تشکیل دهنده کنسانتره شامل انواع کنجاله ها (تخم پنبه ،کلزا، آفتابگردان ،سویا…)و  غلات (جو ،ذرت ،گندم و…)وانواع مواد معدنی (کربنات کلسیم ،زئولیت ،دی کلسیم فسفات و…) وروغن ها و مکمل ها می باشد. این مواد دارای پروتئین قابل هضم وانرژی قابل متابولیسم با درصد بالا هستند که نیاز به مواد معدنی و ویتامینی دام را همزمان فراهم می نمایند.

 

 

۳- چگونه کنسانتره مرغوب را از کنسانتره نا مرغوب تشخیص دهیم؟

بهترین و مطمئن ترین راه تشخیص،آنالیزکنسانتره ازطریق آزمایشگاههایی که تاییدیه سازمان دامپزشکی واموردام جهادکشاورزی رادارند میباشددر مرحله بعد خود دام نیز در صورتیکه تمامی استانداردهای تغذیه رعایت وشرایط محیطی یکسان باشد نیز آزمایشگاه مهمی بشمار می رود.

 

 

۴-آیا جهت افزایش تولید در دام، مقدار کنسانتره مصرفی روزانه را افزایش دهیم یا نوع کنسانتره را تغییر دهیم؟

جهت افزایش تولید تغییر نوع کنسانتره ومتناسب نمودن آن با شرایط دام الزامی است.در دام شیری وپرواری میزان پروتئین و انرژی مورد نیاز جیره در دوره های مختلف متفاوت است مثلا در دام شیری در دوره قبل از زایش وبعد از زایش وپیک تولید، دام به کنسانتره با میزان پروتئین وانرژی بالا احتیاج دارد که در صورت رفع نیاز ،علاوه بر رفع مشکلات سخت زایی وجلوگیری از تب شیروکتوز و… با افزایش میزان تولید شیر در طول دوره شیرواری مواجه خواهیم شد.

۵-میزان مصرف کنسانتره به چه فاکتور هایی بستگی دارد؟

سن دام ،وزن  دام ،میزان تولید وفصل  در میزان ونوع غذای مورد نیاز دام تاثیر دارد.معمولا میزان مصرف خوراک به وزن دام و یا در دام های شیری به میزان تولید شیر  بستگی دارد همچنین تحقیقات نشان می دهد که کنسانتره در مقایسه با مواد خشبی گرمای کمتری در بدن تولید میکند بنابراین پیشنهاد می گردد نسبت کنسانتره به مواد خشبی در تابستان بیشتر باشد ودر زمستان نیز مواد خشبی بیشتر از کنسانتره استفاده گردد.

۶-چه دامی به چه کنسانتره ای نیاز دارد؟

نیاز غذایی گوساله ها ؛تلیسه ها؛گاو خشک؛گاو نزدیک زایش ؛گاو تازه زا؛گاو نر ؛گاوشیری کم تولید وگاو شیری پرتولید هر کدام با دیگری متفاوت است.نیاز دام در هرمرحله بر اساس میزان پروتئین وانرژی خوراک سنجیده می شود .بطور مثال گاو پرتولید به میزان پروتئین وانرژی بالا تری نسبت به دیگر دام ها نیاز دارند.

 

 

۷-چرا از افزودن مواد دیگر به کنسانتره استاندارد خوداری نماییم؟

با توجه به اینکه ۷۰% از هزینه واحد دامپروری مربوط به خوراک دام  است وهمچنین با در نظر گرفتن این نکته که سطح پروتئین وانرژی در کنسانتره های مرغوب بالانس گردیده است با اضافه کردن مواد دیگر بصورت خودسرانه ابتدا باعث افزایش بهائ خوراک  شده و دوم اینکه با تغییر بالانس جیره از نظر انرژی وپروتئین ،راندمان رشد وافزایش در تولید مختل  شده و همچنین در فعالیت صحیح دستگاهها ی تولید مثل حیوان خلل ایجاد  می گردد .

۸- میزان عمر مفید کنسانتره چه مدت است وبه چه عواملی بستگی دارد؟

در حالت عادی عمر مفید کنسانتره به بر اساسمواد تشکیل دهنده آن  دو ماه می باشد.

شرایط انبار ،درصد رطوبت ومیزان پروتئین وانرژی کنسانتره در مدت نگهداری آن موثر است.

 

 

۹- تغییر زود به زود کنسانتره در دام چه تاثیری دارد؟

در شکمبه دام میلیارد ها باکتری ومیلیون ها پروتوزوا وتعدادی انواع ریز سازوارها وجود داردکه هضم غذای مصرفی دام توسط این میکروارگانیسم ها انجام می گیرد هرگاه خوراکی جدید با ترکیبی متفاوت نسبت به گذشته به دام داده شود میکروارگانیسم های قدیمی داخل شکمبه از بین رفته وتشکیل میکروارگانیسم های جدید حدود سه روز تا یک هفته طول می می کشدحال با تغییر زود به زود خوراک این تعادل بهم خورده وباعث اختلال در سیستم سلامتی دام می گردد.

۱۰- چرا بعضی ازدامداران نسبت به مصرف کنسانتره آماده بجای سبوس گندم بهمراه مواد دیگر علاقمندی کمتری نشان می دهند؟

نا مرغوب بودن کنسانتره های موجود در بازار و عدم آشنایی دامدار با مشخصات کنسانتره با کیفیت و همچنین عدم ا طمینان به کیفیت کنسانترهای موجود باعث شده است گاها دام دار به سمت ساخت کنسانتره ویا ترکیبی از مواد ونهاده های دامی حتی با هزینه بالاترکه توجیه اقتصادی هم ندارد  روی می آورد.در حالی که استفاده از کنسانتره مزایای بیشتری خواهد داشت از جمله:

مزایای استفاده از کنسانتره شیری:

۱– تامین نیاز دام با بهاء پایین تر

۲-افزایش شیر وافزایش چربی شیر

۳- فحلی بموقع دام

۴- افزایش طول عمر مفید دام

مزایای استفاده از کنسانتره پرواری:

۱– تامین نیاز دام با بهاء پایین تر

۲-  افزایش وزن روزانه

۳- افزایش درصد گوشت نسبت به لاشه

۴- کاهش دوره پرواری

 


شرکت زرین سنبل آذربایجان

**       شرکت زرین سنبل آذربایجان       **

برندهای تجاری شرکت زرین سنبل آذربایجان